0 Läs mer >>
Igår opererade sonen halsmandlarna. Han var så duktig och modig. Vi var väldigt oroliga för hur han skulle må och hur ont han skulle ha efter operationen. Men han mådde prima och ville ha pommes som vi köpt till lunch. Det var nästan lite pinsamt att fråga läkaren om det gick bra med pommes så där precis efter. "Han kan ju försöka om han tuggar ordentligt" sa läkaren och det visade sig gå hur bra som helst. Men visst utnyttjar min lille hjälte även kunskapen om att det är väldigt bra med glass efter en sån här operation.
 
 
Medan sambon var med sonen på sjukhuset passade jag och lilltjejen på att göra stan. Östersund är verkligen trevligt. Hobby Boden är en väldigt kul affär, speciellt sedan den slagits ihop med Panduro. Över en timme tillbringade jag där medan lillan sov i vagnen. Hittade så mycket fint.
 
 
Innan vi for hem idag lyckades jag övertala sambon att vi skulle ta en tur till Rusta som är en fantastisk affär om man älskar inredning men inte har ett överflöd av pengar. Hittade äntligen en svart/vit plastmatta till vardagsrummet utan att bli ruinerad. Det var kampanj på denna härliga i zick zack mönster, 99 kr!
 
 
Även badrummet fick sig ett lyft med nytt duschdraperi, 89 kr och ny matta 19 kr vilket passade utmärkt ihop med tvättsäckarna från Jem & Fix och den härligt rosa soptunnan från Lagerhaus som vi har sedan tidigare.
 
 
Istället för det fula vita badrumsskåp som fanns när vi flyttade till lägenheten har vi satt upp en vägghylla målad i härligt rosa, färgen heter Pink flower och är köpt på Jula. När jag fyndade hyllan på loppis var den turkosblå och gul i färgen och jag har valt att slipa lite med sandpapper på kanter som tidigare var turkosblå för att få fram den fina färgen också samtidigt som hyllan får ett slitet utseende.
 
 
Jag hittade nya kakeldekor till köket igår på Hobby Boden och har nu valt att sätta detta härliga mönster i badrummet istället (jag hade över sedan jag gjorde köket). Eftersom jag inte hade så många så att jag kunde täcka den aprikosa randen som finns på väggarna så valde jag istället att sätta detta mönster en bit ovanför med två plattors mellanrum. Jag är nöjd med resultatet och det passar fint med resten av inredningen. I morgon blir det köksfix igen, ny kakeldekoren ska upp.
/Sofie
 
 
 
 
 

En liten hjälte och e...

0 Läs mer >>
 
 
Blev ytterst förvånad idag när jag satt och kikade på sajten got2get.se (köp och säljsajt för vintage och retro) och hittade detta soffbord till salu för 2000 kr. Heter tydligen Concord och är ett designbord från 50-60 talet. Kikade vidare på nätet och hittade ett flertal som sålts på Bukowskis för 1000-1500 kr. Inga jättesummor men betydligt mer än 100 kr...
 
 
100 kr var nämligen vad jag gav för mitt när jag köpte det på en loppis i sommras. Jag förälskade mig i det fina underredet och hade tänkt slänga glasskivan och skaffa en ny skiva. Tillslut kom jag fram till att skivan var praktisk med sina lite runda hörn när man har små barn och klädde istället in den i en hundtandsmönstrad vaxduk från Broarne.
 
 
Älskar mitt bord och tydligen var det ju ett bättre fynd än vad jag trott. Kul när man upptäcker sånt. Sälj det sa sambon idag, ha ha!
/Sofie
 
 
 
 
 

Bättre fynd än jag tr...

0 Läs mer >>
Jag tänker väldigt mycket på det som hände för exakt en vecka sedan... Ser bilder framför mig vart jag än gör och märker att jag är väldigt lättskrämd och till och med lite mörkrädd. Igår var en riktigt jobbig dag och jag grät faktiskt på kvällen. Jag tänker på de personer vars yrken utsätter dom för såna här händelser hela tiden. Hur orkar dom? Men jag är oerhört glad att dom finns och kan ta hand om oss. Idag känner jag mig lite gladare och inser att det är helt naturligt att reagera som jag gör. Det kommer att bli bättre med tiden men man måste få tänka och prata om det för att det ska kännas bättre.
 
 
Idag plockade jag ner min turkosa julstjärna som fått hänga uppe lite extra länge på grund av sin fina färg. När jag insåg hur mörkt det skulle bli i fönstret lät jag det fina röda textilsladden hänga kvar och hängde jag på denna stora fina ljusstaken som ändå stod oanvänd i ett skåp. Lätt fixat och härligt ljus blev det.
 
 
Så fick jag äntligen en idé om vad det skulle bli av lampskärmen jag hittade i grovsoporna förra veckan! Det fick bli en ny taklampa i gästrummet. Klädd i ett blå och vit randigt "pyjamastyg" som jag fyndade förra veckan på Röda korset blev den en bra och enkel lösning på ett tråkigt problem.
 
 
Eftersom gästrummet egentligen är ett förråd såg den förra taklampan ut så här och sockeln på sådana här lampor sitter ju som alla vet fast i taket och är oftast inmålad i takfärgen. Inte snyggt att plocka bort med andra ord.
 
 
Eftersom skärmen jag hittat var gjord för en golvlampa satt fästet neråt och funkade perfekt att hänga på själva glödlampan om skärmen vändes upp och ner. Därför limmade jag helt enkelt fast tyget runt skärmens breda del med textillim.
 
 
Jag lät sedan tyget falla rakt ner över skärmen och trädde ett band i en sydd kanal längst ner på tyget. 
 
 
Sedan var det bara att sätta upp skärmen och dra ihop tyget med en knut. På så sätt blir man inte bländad av lampan underifrån trots att den sitter så högt upp. Fint ljus blev det också!
 
 
/Sofie

Tankespöken och pyjam...

0 Läs mer >>
Ikväll har jag suttit och skrivit en jobbansökan. Vad är det som gör det så jobbigt? Varje gång infinner sig en slags ångest när man sitter där och ska formulera sig. Låter det här för glatt, för allvarligt, för tråkigt...? Skriver jag för mycket eller för kort? Ska jag ringa eller bara skriva? osv... Nån mer som känner igen sig?
 
Jag trivs egentligen alldeles utmärkt med det jobb och den arbetstid jag har nu. Men när det dyker upp ett arbete inom mitt kompetensområde så måste man ju passa på, dom växer inte på träd. Dessutom var det i Östersund. Nu är det iallafall ivägskickat och kanske slår jag en pling i morgon. Sen är det bara att vänta och se.
 
 
Idag hittade jag två glasburkar med fina former. Älskar glas, det är så fräscht och fint och kan användas till så mycket. Just nu får dom pryda köksbordet i väntan på ett färgglatt fruktfat. Men sen får vi se vad dom får för funktion.
 
 
Jag hittade en riktigt stor glasburk på loppis i sommras som fick bli blomkruka. Sonen och jag samlade stenar som vi la i botten innan vi fyllde på jord. Det blev jättefint. Älskar när solen blänker i glaset.
 
/Sofie
 
 
 

Jobbansökan och glasb...

0 Läs mer >>
 
Fick tre fina timmar i skidbacken nu på förmiddagen. Dom lyckas hålla pisterna i bra skick trots dåligt med snö. Vi tog oss bort mot Björnen och jag fick mina första åk i nya liftarna Fjällgårds- och Sadelexpressen. Underbart med fler sittliftar. Jag kunde även konstatera att backrestaurangen Kastrullen byggt ut och kunde bjuda på en riktigt god kaffe latte. 
 
 
När vi först kom upp med VM:8 var det ganska blåsigt. Men i Sadeln klarade vi oss utan blåst fram till sista åket. Nu är det sambons tur att åka. Får ju turas om nu för tiden.
 
 
Igår fixade jag lite i köket. Tapeterna kom upp i skåpen och jag känner mig riktigt nöjd med resultatet. Jag har upptäkt att dubbelvikt maskeringstejp är det bästa för att få dom att fästa ordentligt och det blir inga märke i skåpen när man river bort den.
 
 
Denna gången testade jag något nytt för att få lite mer hyllkänsla. Jag satte träfärgad washitejp på hyllkanterna och runt om skåpet. Perfekt bredd på washitejp av standardtyp och det är ju väldigt lätt att ta bort igen.
 
 
Av tapeterna som blev över gjorde jag vimplar att hänga i fönstret. På så sätt går ju de fina mönstrena igen på flera ställen. Vimplarna är limmade direkt på ett grosgrain band från pyhobby.se. Börjar kännas bra i köket nu.
/Sofie

Nya liftar och köksfi...

0 Läs mer >>
På väg till jobbet idag på morgonen kunde jag bara inte motstå att plocka upp mobilen och fota trots att fingrarna värkte av kyla efter första bilden. Men det var det värt. Bjöds på en helt underbar soluppgång!
 
 
 
När jag kom hem efter en stressig dag på jobbet så var en underbar vän på besök och hade lagat en väldigt god vegetarisk gryta som serverades med turkisk youghurt och persilja. Ett glas rött blev ett utmärkt komplement. Det har med andra ord varit en mycket trevlig kväll och i morgon är jag och barnen lediga så då ska det pysslas.
 
 
Tog en sväng inom Röda korsets second hand butik i tisdags och fyndade som vanligt. En hel kasse med snygga tyger men även en härlig träljusstake och en söt liten lampfot i trä. Nu ska jag bara bestämma vilken härlig färg dom ska målas i. Tapeterna beställde jag från maleributiken.se. Dom säljer 1 meters bitar av tapet och jag hittade dessa tre härliga som nu ska få pryda mina köksskåp. 
 
 
Ett av tygen jag fyndade var detta roliga med dalmatiner som jag direkt visste skulle hamna på mina köksstolar. De små virkade dukarna fick bli en kul detalj fastsatta med vanligt textillim och kantbandet är textiltejp köpt på pyhobby.se. Lätt som en plätt att sätta dit och snyggt blev det.
 
 
 
Köket börjar så sakta ta form. Får se vad som hinns med i morgon. Tapeterna är prio ett.
/Sofie

Soluppgång, fynd och ...

0 Läs mer >>
Idag har det varit en tung dag med många tankar om livet. På väg till arbetet tidigt på morgonen hittade min sambo en äldre granne som råkat ut för en svår fallolycka. Vi kunde tyvärr inte göra något, det var försent, han var redan borta.
 
 
Vi blev båda chockade av händelsen och har bara varit hemma med vår fina familj hela dagen. Sådana här händelser väcker mycket tankar och känslor till liv. Man funderar på sitt eget liv och på mannens liv och familj. 
 
 
 
Tänk på att verkligen ta vara på livet medan ni kan. "Allting är möjligt" står det på vår vägg och det tycker jag är ett underbart budskap. Skapa ett liv och ett hem som ni trivs med. Hemmet är ju vår trygghet och livet har vi bara ett utav.
 
 
/Sofie

Livet och hemmet

0 Läs mer >>
 
 
Idag har sonen och jag varit på hälsocentralen för att ta en blodgruppering/blodstatus inför hans kommande operation. Han ska äntligen plocka bort sina extremt stora halsmandlar och kommer förhoppningsvis att kunna sova och äta ordentligt i framtiden. Ser fram emot detta men inte mot operationen och dagarna därefter. Drömde mardrömmar i flera nätter efter vi fått operationstiden... Tur att man inte alltid har samma ångest över att det ska hända barnen något! Det är verkligen något av det smärtsammaste som finns när man får sådana tankar. Känns som att man ska gå sönder inuti. Tror säkert att alla föräldrar förstår vad jag menar. Men "Kungen på berget" kommer klara det här galant!
 
Tänkte komma med ett varmt och mysigt gör-det-själv tips i dessa kylslagna tider. Hörde det var -42 grader i norr under gårdagen. Huga! Dom hade verkligen behövt en riktigt tjock fleecepläd.
 
 
Jag gick hemma för lite sedan och önskade mig en stor färgglad pläd att pigga upp soffan med. Allt jag hade var ett gäng skeva fleecefiltar som låg i garderoben. Men dom var ju väldligt fina i färgerna. Efter en stunds funderande bestämde jag mig för att dom skulle få ett nytt liv. Jag klippte alltså tre filtar i fyra lika stora delar vardera. Sedan sydde jag ihop dom med enkel raksöm, fleece behöver inte sicksackas i kanterna. Jag gjorde två sidor med vardera sex bitar. Sedan sydde jag ihop sidorna räta mot räta, vände den rätta sida utåt och sydde en raksöm runt hela pläden ca 2 cm in. 
 
 
Den nya pläden är lika bred som en standard fleecefilt är lång och den är ju såklart dubbelt så tjock eftersom den är i två lager. Underbar helt enkelt!
/Sofie

Halsmandeloperation o...

0 Läs mer >>
Kolla in rean på pyhobby.se. Perfekta band, dekorationer och washitejp för att fixa snygga lampor.
 
 
 
Beställning på gång!
/Sofie
 
 

Pysselrea!

0 Läs mer >>
Idag har jag jobbat långdag i det fina och inte längre så kalla (-8 grader) vädret. Men igår hann jag och barnen med en liten tur till lekplatsen efter lunch. Då var det fortfarande ganska kallt och lilltjejen som inte alls gillar det där med vantar skrek som en galning på vägen hem. Men på vägen dit var dom riktigt nöjda och glada.
 
 
Jag gjorde lite fynd i grovsoporna häromdagen och sitter nu och funderar över ny design åt en lampskärm och en gigantisk silverram. Lampor är väldigt kul och enkelt att göra om så att dom blir snygga och passar in i olika färgteman. Här är några superenkla lampfix.
 
 
 
 
Släng inte tygremsor som blir över när du syr. Använd dom istället till att klä om tråkiga lampfötter. Fäst med textillim eller slå helt enkelt en knut. Enkelt att byta tyget så att det matchar resten av inredningen.
 
 
Ett annat sätt att använda tygremsor på är att klä in tråkiga lampsladdar som genast blir både snygga och roliga att visa upp. På lampskärmen har jag satt grönrandig washitejp som finns i nästan alla pysselbutiker idag i underbara färger och mönster. Det är bara att plocka bort när man vill byta design, lämnar inga klisterrester på tyget.
 
 
Tråkiga lampsladdar kan man fixa till på många enkla sätt. Här har jag lindat in en sladd med två olka slags band köpta på Panduro. Ändarna är fästa med eltejp som matchar sladden.
 
 
Här har en enkel Ikealampa fått nytt liv med ett tjockt grönt band runt foten. Fäst enkelt med textillim.
 
 
Sen är det ju alltid kul att klä om lampskärmar i snygga tyger! Allt som behövs är tyg, textillim och i det här fallet lite spets. Tyget är köpt på Broarne och spetsen på Panduro. För att göra en snygg kant på insidan av lampan har jag återigen använt washitejp.
/Sofie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glada barn och lampfi...

0 Läs mer >>
Sitter i soffan och njuter av lördagen med en kopp kaffe. Sambon är ute och åker skidor och barnen spelar spel på telefon respektive surfplatta. Har lite ångest över det där spelandet, men dom älskar det och spelen är så fina. Lilltjejen 22 månader gammal springer runt och skriker "pela pippi!" och när hon väl får spela så har hon aldrig tålamod längre än 10 min. Nu är hon redan tillbaka och klättrar runt mig i soffan vilket också inger en viss ångest eftersom hon envisas med att stå på armstödet.
 
En websida som gör mig lite extra lycklig idag är favoritsaker.se. Här kommer några riktiga glädjespridare från sidan;
 
 
 
Babushkadockor och posters av designers Ingela Arrhenius är riktiga favoriter. Men här finns även andra godbitar.
 
Finns en länk till sidan som är en riktig liten pärla om du gillar färg.
/Sofie
 
 
 
 
 
 
 
 

Underbara färgklickar...

0 Läs mer >>
Det har varit två riktigt kalla och blåsiga dagar här i Åre och jag känner mig kall ända in i själen efter att ha sprungit mellan bil och stugor på jobbet. Tio sekunder utan handskar och händerna gör ont. Nu sitter jag uppkrupen i soffhörnet under en stor pläd och funderar över mitt kök. Mina nybeställda saker har kommit!
 
Hissgardinen från Ellos, 109 kr, blev jättebra och jag är nöjd med mitt val av mönster. Enkla svartvita ränder till skillnad mot färgbomben jag hade tidigare. Bara en sådan här liten detalj ändrar hela uttrycket i köket. Trots avsaknaden av färg tycker jag alltid att kombinationen svart och vitt är väldigt fräscht och snyggt och känns aldrig blekt och tråkigt. 
 
 
Löparen till köksbordet, även den från Ellos 98 kr, var snygg med sitt härligt grafiska mönster och sin gula färg. En läckert färgglad fruktskål på den och det kommer bli perfekt.
 
 
Jag hade dock gjort en missbedömning när jag beställde tyg till mina köksstolar. Jag ville ha ett tåligare tyg och bestämde mig därför för vaxduk. Men det finns olika typer av vaxduk. När man ska använda det till möbler inomhus fungerar det bäst med ett lätt akrylbelagt tyg. Jag chansade på att så var fallet med denna extremt snygga vaxduk från mexicanabazar.se. Tyvärr hade jag fel. Den var extremt plastig. Nu ligger den på bordet och jag älskar verkligen mönstret och hur bra den passar in i köket. Men som duk vill jag inte ha den och jag försöker förtvivlat komma på hur jag ska använda den. En tanke är att byta ut tapeterna i köksskåpet mot vaxduk och att göra resterande bit till bordstabletter... Men jag grubblar vidare. Återkommer med resultatet.
/Sofie
 
 
 
 
 
 
 

Lite nytt i köket

0 Läs mer >>
Idag var jag ledig och har varit hemma och myst med barnen hela dagen. Det är deras tur att vara lite förkylda nu. Storkillen och jag "pärlade" som han kallar det. Fantastiskt roligt och jag älskar dom klara fina färgerna på pärlorna. Men oj så tålamodskrävande att försöka få upp dom där små pluttiga pärlorna och få dom på rätt plats! Beundrar verkligen barnens tålamod i det här fallet.
 
 
På eftermiddagen fick jag plötsligt för mig att jag skulle sy ett överkast. Har letat efter ett passande överkast till min blå gästsäng men inte hittat nåt fint. Har haft två vita plädar liggandes på sängen ett tag och kom nu på att dom passar ganska bra trots allt. Om dom inte glidit isär hela tiden vill säga. 
 
 
Alltså syddes dom nu ihop. Stora gröna stygn av bomullsgarn fick det bli. 
 
 
De gröna stygnen fick även bli en detalj runt applikationerna jag gjorde i fleecetyg för att få in lite färg. Fleece är ett väldigt tacksamt material att jobba med. Det är  lätt att klippa ut snygga former och fransar sig inte.
 
 
Blev faktist riktigt nöjd med resultatet! Tre gamla plädar (klippte sönder en fleecepläd till applikationerna) och lite bomullsgarn var vad som behövdes. Tog ungefär två timmar. Kul och enkelt.
/Sofie
 
 
 

Pärlplattor och nysyt...

0 Läs mer >>
Här kommer lite fantastisk köksinspiration från broarne.se:
 
Härliga kakeldekorer.
Kul knoppar.
 
Massor av fina vaxdukar. Varför inte klä skåpen inuti med detta tåliga material?
 
Fräscht hyllpapper.
 
Kul kakburk i härlig färg!
 
Söta koppar som gärna får hänga framme.
 
Emalj i härliga färger.
 
Ett måste för flingorna!
 
Snygg förvaring. Kanske till sopsortering?
 
Önskar jag kunde köpa allt!
/Sofie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Några guldkorn från B...

0 Läs mer >>
Idag hade lilltjejen feber och jag fick bli hemma från jobbet igen. Känns nästan lite pinsamt att vara hemma så mycket men det är ju så det är att vara småbarnsförälder. Storebror ville till dagis iallafall och jag kunde som tur var kalla in barnvakt en halvtimma för att slippa dra ut lillan i - 18 grader. På väg tillbaka hem blev jag bjuden på en fantastisk soluppgång!
 
 
Nu sover lilltjejen och jag sitter och funderar på vilka fler förändringar som ska göras i köket. Nytt tyg till stolarna, ny gardin och ny duk är beställt. Vårt kök är ett vanligt vitt hyresrättskök. Vita luckor och vitt kakel. Vi har valt att ha även väggarna vita och istället få in färg med hjälp av tyger och andra detaljer. Då kan man precis när man vill ändra färgsättningen från grunden.
 
 
För att få lite mer färg vid diskbänken har jag i nuläget satsat på en härlig kakeldekor och valt att plocka bort köksluckorna från två dubbelskåp och istället klätt bakväggen med tapet.
 
 
 
Tapeten har jag satt fast med dubbelvikt tejp så att den ska vara enkel att ta bort. Tapetbitarna är provbitar jag köpt i butik, annars kan man alltid efterlysa tapetbitar på köp och sälj sajter så man slipper köpa hela rullar. Även kakeldekor går att plocka bort. Jag har köpt min kakeldekor på Panduro som har många fina. Andra tips för den som gillar retroinspirerat är att kika in på broarne.se. En helt underbar inredningsbutik på nätet!
 
 
Brödkorgen och muggarna som hänger på väggen är ett annat enkelt sätt att sätta färg mot ett vitt kakel. Muggarna är köpta för 2 kr styck på Röda korsets secondhandbutik och mycket billigare än så blir det inte att skapa ett färgtema.
 
 
Med hjälp av en underbar gammal tallrikshylla, härliga burkar och ett gammalt pottskåp med stenskiva har jag skapat färgglad förvaring. Plåtburkar kan man hitta för bara ett par kronor på loppis eller till bra priser på större varuhus som Åhlens. Broarne.se har helt fantastiska burkar men då till lite högre priser. Glasburkarna och det gula servettstället är från Ikea.
 
 
En färgglad hylla blir en härlig och praktisk färgklick. Jag hade turen att hitta en som var underbart blå i orginalfärg. För visst är det vackert med naturligt slitage? Men annars kan man ju måla i vilken härlig färg som helst. Var inte rädd för färg, våga blanda. Färg gör dig lycklig!
/Sofie
 
 
 

Vabba och sätta färg ...

0 Läs mer >>
 
Äntligen fick jag en dag i backen efter sjukdommar och snöbrist. Härligt puder och underbara vänner att åka med. Visst var det lite kallt med ca - 15 men det var bara tårna som tyckte det var lite tråkigt och dom lyssnar jag inte så mycket på.
 
 
När jag ändå var inne på det orange temat igår så hittade jag ett härligt tyg från Panduro som blivit liggandes i pyssellådan sedan i sommras. Två härliga kuddar fick det bli. Träknappar fick bli en kul detalj och dom passade perfekt i soffan.
  
 
 
Panduro har väldigt fina småmönstrade tyger som passar perfekt till kuddar, gardiner eller annat pyssel. Man kan köpa småbitar på 50 * 70 cm om man inte behöver hela meter. Jag klädde om mina sex köksstolar i olika färger och då var det perfekt att kunna köpa mindre bitar.
 
 
 
Nu har jag dock bestämt mig för en ny färgsättning i köket och väntar spänt på nytt stolstyg, ny gardin och ny bordslöpare. Den nuvarande köksgardinen som även den är gjord av tyg från Panduro kommer alltså att få vila i lådan ett tag framöver och tygen på stolarna få bli ett par mysiga kuddfodral.
 
 
 
/Sofie

Skidåkning och nysydd...