Enkelt bolag eller handelsbolag

Idag var vi på möte hos ALMI som hjälper till med tips och råd om man vill starta eget. Vår huvudsakliga fråga var vilken form av bolag bör vi starta? Vi har inget kapital att lägga in i företaget (50 000 kr har vi tyvärr inte i spargrisen) alltså hade vi redan uteslutit Aktiebolag. Aktuellt var då Handelsbolag eller Enkelt bolag, så långt hade vi kommit i våra funderingar, och nu behövde vi få en genomgång om för- och nackdelar i förhållande till vår situation.
 
En kortfattad beskrivning såg ut så här:
 
Handelsbolag- båda äger lika stor del av företaget, har rätt till lika stor vinst och har lika stora skulder. Företaget beskattas som en enhet. Nackdelar är att en delägare kan köpa in saker och teckna avtal utan den andras medgivande och även om en delägare bestämmer sig för att slappa på jobbet har hon rätt till lika mycket inkomst. Om en delägare bestämmer sig för att lämna företaget upphör det om inte den andra genast kan hitta en ersättare.
 
Enkelt bolag- är egentligen bara ett namn som två eller flera enskilda firmor (ett bolag som drivs av en ensam person) arbetar tillsammans under. Det Enkla bolaget får inte teckna några avtal, köpa in eller sälja något. Ska ett avtal tecknas eller något köpas får en av de enskilda firmorna stå för detta. Säljer vi en produkt under namnet Lyckligt återbruk så måste det vara antingen jag eller Nencia som står som ansvarig säljare. Man har separat bokföring och beskattas alltså separat. Här gäller det med andra ord att ha ett inbördes avtal. Fördelen är att man när som helst kan ta in fler parter i samarbetet, att man har separata skulder och att man kan "separera" när man vill. Om ena parten bestämmer sig för att arbeta mindre så drabbar det inte på samma sätt den andra parten.
 
Vi insåg att ett Enkelt bolag var precis vad vi ville ha. Ett steg längre på vägen mot målet! Nu har vi tusen frågor till skatteverket som vi får ta tag i till nästa vecka. Fortsättning följer...
 
 
Nu ska sonen få lite välförtjänt uppmärksamhet och sen ska vardagsrummet stajlas om.
/Sofie

Kommentera här: